学科点
 研究生成果
您的位置: 主页>研究生教育>学术交流>正文
学术报告预告
2013-07-03 21:42   审核人:
报告题目建立一流的航空系:普林斯顿的抉择
报告时间:2013617日(星期一)上午9﹕0010﹕30
报告地点:升华教学楼后栋616
人:Prof. Yiguang Ju
人:蒋炳炎教授航空航天学院常务副院长
主办单位:中南大学航空航天学院

报告内容摘要      普林斯顿大学是美国航空和燃烧研究的最有影响的研究机构之一。在普林斯顿大学航空系的发展过程中,她有着辉煌的历史,但也不断地面临新的选择。报告通过回顾普林斯顿大学航空系的创立和发展,介绍其成功地创建一个国际一流的航空系的经验和抉择。今天,日益增加的能源、环境与地球温暖化的问题给航空研究带来新的挑战和机遇。报告通过介绍最近美国大学主要航空学院的发展方向和面临的抉择。最后,报告介绍燃烧和推进研究的动向,探讨如何建立一个21世纪的新的国际一流的航空研究中心。

报告人简介
      Prof. Yiguang Ju received his undergraduate BSE from Tsinghua University in 1986, and his PhD degree from Tohoku University (Japan) in 1994.  He was appointed to the assistant and associate professor ranks at Tohoku University in 1995 and 1998, and as a Changjiang Professor and Director of Thermophysics Institute at Tsinghua University in 2000. He joined Princeton University as an assistant professor in 2001 and became a full professor in 2011. In 2013, he is also honored as the中国科学院力学研究所钱学森工程科学讲座教授and Robert Porter Robinson Professor of Princeton University. Prof. Ju’s research interests include combustion theory, modeling and diagnostics in the area of near limit combustion, microscale combustion, alternative fuels, chemical kinetics, plasma assisted propulsion, and functional nanomaterials. He has published more than 130 refereed journal publications. He is an ASME Fellow and a board member of Combustion Institute of Eastern States. He received many awards including the Young Investigators Award (1999) at the First Asia Pacific Conference on Combustion, the Best Paper Award (1999) by the Japan Society for Aeronautical and Space Sciences, the Yangzi River Scholar Award (2000) by the Chinese Education Ministry, the National Outstanding Young Scholar award from NSFC (2001), the Distinguished Paper Award from the Thirty-third International Symposium on Combustion (2010), the NASA Director’s Certificate of Appreciation award (2011), and the Friedrich Wilhelm Bessel Research Award by the Alexander von Humboldt Foundation (2011).

人:
      陈建群  电话:88877132    邮箱:cjq@csu.edu.cn